Aizvadīta tradicionālā
2020. gada Hepatīta dienas diskusija

28/07/2020Hepatīta diena

28. jūlijā Latvijas Pašvaldību savienībā notika diskusija “Jauni izaicinājumi jeb Kā pārkāpt suņa astei un uzveikt HCV”, kurā ārsti un veselības politikas plānotāji meklēja risinājumus, kā Latvijai sasniegt Pasaules Veselības organizācijas uzstādīto mērķi – līdz 2030. gadam izskaust C hepatītu kā nopietnu draudu iedzīvotāju veselībai. Diskusiju vadīja Rīgas Austrumu slimnīcas Aknu slimību nodaļas vadītāja Dr. Ieva Tolmane.

Pasākumu atklāja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra “Latvijas infektoloģijas centrs” virsārste Dr. Velga Ķūse ar prezentāciju par C hepatītu un tā ārstēšanas iespējām. Turpinājumā C hepatīta pacientu apvienības pārstāvis Kristaps Kaugurs informēja par 2019. gadā notikušās diskusijas rezultātiem, apkopojot pērn formulētās apņemšanās un neatrisinātos jautājumus. Tālāk sekoja Jelgavas cietuma Medicīnas daļas vadītāja dr. Edvīna Biļeviča ziņojums par C hepatīta prevalenci un ārstēšanas iespējām Latvijas cietumos.

Pasākuma turpinājumā notika diskusija, kurā ārsti un citi nozares eksperti kopā ar veselības politikas veidotājiem apsprieda nesenos uzlabojumus C hepatīta ārstēšanā un meklēja turpmākos soļus, lai samazinātu C hepatīta izplatību Latvijas iedzīvotāju vidū.

“Ir divi iemesli, kādēļ svarīgi sasniegt un izārstēt ikvienu C hepatīta pacientu Latvijā. Pirmkārt, tā pašam pacientam ievērojami tiek samazināts aknu cirozes un vēža risks. Otrkārt, katrs izārstētais cilvēks vairs nav infekcijas avots un nevar inficēt citus sabiedrības locekļus,” tēmas aktualitāti uzsver diskusijas vadītāja dr. Ieva Tolmane.

Diskusiju rīkoja Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācija (LIHHASA) sadarbībā ar C hepatīta pacientu apvienību. Pasākumu atbalstīja AbbVie un Latvijas Pašvaldību savienība.

Prezentācijas:

Diskusiju organizēja LIHHASA, atbalstīja Latvijas Pašavaldību savienība un Abbvie

Plašākai informācijai:

Kristaps Kaugurs  |  C hepatīta pacientu apvienības pārstāvis
+371 28321777  E  hepatitabiedriba [] gmail com

Arhīvs