Diskutēs par C hepatīta izplatības ierobežošanu

21/07/2018Hepatīta diena, Informācija presei

Atzīmējot Pasaules Hepatīta dienu š.g. 28. jūlijā, C hepatīta pacientu apvienība sadarbībā ar Latvijas infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociāciju organizēs apaļā galda diskusiju “Par dzīvi bez C hepatīta”. Diskusijas mērķis ir novērtēt jaunās C hepatīta ārstēšanas rezultātus, pārrunāt Pasaules Veselības organizācijas centienus izskaust hepatītu līdz 2030. gadam un kopīgi ar Latvijas atbildīgo institūciju pārstāvjiem vienoties par turpmākajiem soļiem, lai izdotos realizēt pieņemto rīcības plānu C hepatīta izplatības ierobežošanai.

Ir pagājis pusotrs gads, kopš C hepatīta ārstēšanā Latvijā tika uzsākts pārejas process no interferona terapijas uz  mūsdienīgu un efektīvu bez interferona terapiju. Šī perioda ietvaros ir uzsākta atteikšanās no vecajām interferona terapijām, pilnveidots pacientu reģistrs un optimizēta lēmumu pieņemšanas kārtība valsts apmaksāto terapiju piešķiršanai.

C hepatīta pacientu apvienības pārstāvis Kristaps Kaugurs: “Starp nozīmīgākajiem šī gada notikumiem varu minēt C hepatīta izplatības ierobežošanas plāna pieņemšanu nākamajiem gadiem. Tomēr pats svarīgākais notikums ir valsts izpratnes maiņa par C hepatīta infekcijas izplatības riska nozīmīgumu 2017. gadā, tam piešķirot 10,56 milj. euro no valsts budžeta, kas ir gandrīz par 2 reizēm vairāk, kā pērn. Nedrīkst aizmirst, ka puse šo līdzekļu piešķirti Eiropas Komisijas (EK) virsuzraudzībā, tādēļ mums jāspēj pārliecināt EK, ka izvēlētais ieguldījums ir atbilstošs un tiek veiksmīgi īstenots.”

Pasaules Hepatīta dienas ietvaros par tradīciju ir kļuvis rīkot diskusiju “Par dzīvi bez C hepatīta!” Šī gada diskusijas galvenā tēma un vienlaikus cēls un ambiciozs mērķis, ir Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) un starptautisko hepatīta pacientu apvienību kopīgi nospraustā apņemšanās līdz 2030 gadam likvidēt C hepatītu kā nozīmīgu draudu mūsdienu sabiedrības veselībai. Arī Latvija ir spērusi nozīmīgus soļus šīs apņemšanās izpildei, tāpēc vēl jo svarīgāk ir novērtēt padarīto un plānot vēl īstenojamo.

Aicinām mediju pārstāvjus piedalīties diskusijā š.g. 28.jūlijā, laikā no plkst. 12.00 līdz 14.00 Birojnīcā, Berga Bazārā, Dzirnavu ielā 84 k-2, Rīgā. Gan pirms, gan pēc diskusijas “E.Gulbja laboratorija” ikvienu interesentu laipni aicina veikt bezmaksas C hepatīta eksprestestu.

Diskusijā piedalīsies LR Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Slimību profilakses un kontroles centra un LR Saeimas pārstāvji, kā arī nozares vadošie ārsti.

Diskusijas laikā tiks aplūkotas sekojošas tēmas:

  • Izmaiņas pēc jaunās C hepatīta terapijas uzsākšanas 2016.gadā. Kā efektīvākas terapijas ieviešana un līdzmaksājuma atcelšana ir ietekmējusi C hepatīta pacientu situāciju Latvijā?
  • Ārstēšanas un informācijas pieejamība C hepatīta pacientiem Latvijā. Kas izdarīts līdz šim un kādi būtu veicamie soļi nākotnē?
  • Darbs pie C hepatīta pacientu reģistra izveides.
  • Preventīvi pasākumi C hepatīta izplatības ierobežošanai.
  •  Kā C hepatīta diagnoze ietekmē pacientu sociālo stāvokli (attieksmi no līdzcilvēkiem, darba devēja). Veicamie soļi, lai mazināt mītus par inficēšanos ar C hepatītu.

Atgādinām, ka ik gadu 28. jūlijā tiek atzīmēta Pasaules Hepatīta diena, kuras ietvaros tiek īstenotas aktivitātes, lai pievērstu sabiedrības uzmanību C hepatīta radītajiem draudiem, kā arī profilaktiskajiem pasākumiem C hepatīta izplatības ierobežošanai. C hepatīta pacientu apvienība, kas ir viena no Pasaules Hepatīta dienas īstenotājām Latvijā, ir dibināta 2004. gadā, un jau 13 gadus tā cīnās par pacientu tiesībām un hepatīta izskaušanu.

Plašākai informācijai:

Kristaps Kaugurs  |  C hepatīta pacientu apvienības pārstāvis
+371 28321777  E  hepatitabiedriba [] gmail com

Arhīvs