Hepatīta biedrība: tagad viss ir deputātu rokās

08/10/2013Informācija presei

Vai kārtējo reizi sabiedrības iniciatīva tiks atstāta bez ievērības?

Neskatoties uz to, ka deputāti jau vienreiz ir izteikuši atbalstu valsts kompensācijas apjoma palielināšanai C hepatīta ārstēšanai, jautājums atkal nonācis tautas priekšstāvju rokās – izskatot valdības iesniegto 2014. gada budžeta projektu, kurā nav paredzēti papildus līdzekļi kompensācijas apjoma palielināšanai, deputātiem ir tiesības lemt par šo papildus līdzekļu piešķiršanu. Hepatīta biedrība šobrīd liek visas cerības uz Saeimas deputātiem, kuru rokās tuvāko nedēļu laikā ir iespēja pozitīvi atrisināt jautājumu par ikvienam sabiedrības loceklim pieejamu C hepatīta ārstēšanu. Atbalstu Hepatīta biedrībai izsaka arī Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis, norādot uz nepieciešamību šo problēmu atrisināt nekavējoties.

„Mēs esam izgājuši tādu kā zīmīgu apli – sākām ar Latvijas iedzīvotāju parakstiem, kurus iesniedzām Saeimā, deputāti par tiem balsoja, vienbalsīgi atbalstot. Tad atbildīgās ministrijas mēģināja atrast finansējumu – neatrada. Līdz ar to šis jautājums atkal ir nonācis deputātu rokās zīmīgā laikā – kad notiek diskusijas par nākamā gada valsts budžetu. Viss, ko es varu pateikt sevis, mūsu biedru, pacientu, viņu tuvinieku un Latvijas iedzīvotāju vārdā – mēs ticam un paļaujamies, ka cilvēks šai valstij un mūsu augstākajai varai ir svarīgs,” norāda Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote. Viņa gan pauda nožēlu, ka šodien uz kopīgo preses konferenci neatrada iespēju ierasties pārstāvji no Veselības un Finanšu ministrijām, kā arī nevarēja ierasties Latvijas Infektoloģijas centra pārstāve.

Arī Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis (Vienotība) uzsver, ka ir nozīmīgi rast finansējumu pilnīgai medikamentu kompensācijai C hepatīta ārstēšanai. „Svarīgi, lai ikviens, kas saskāries ar šo infekciju, pilnībā apmaksātu ārstēšanu saņemtu jau slimības sākumā. Tas palielina izredzes slimību izārstēt, būtiski uzlabojot cilvēku dzīves kvalitāti un darba spējas. Sabiedrības interesēs ir pielikt maksimālas pūles C hepatīta infekcijas riska ierobežošanā, jo neviens nav pasargāts no riska saslimt. Eiropas valstu pieredze liecina, ka 100% medikamentu kompensācija uzlabo ne tikai cilvēku dzīves kvalitāti un ierobežo infekcijas izplatību, bet ilgtermiņā atstāj pozitīvu efektu veselības budžeta ietvaros, samazinās izdevumi laicīgi nesāktas slimības ārstēšanai,” norāda K. Šadurskis.

Līdz šim paveiktais:

  • Izmantojot valsts izveidoto tiešās demokrātijas instrumentu – kolektīvo iesniegumu, ar ko ietekmēt parlamenta dienaskārtību, vairāk nekā 13 000 Latvijas pilsoņu parakstījās par to, lai ikvienam, kurš ir inficējies ar vīrushepatītu C, būtu iespēja saņemt 100% valsts atbalstu slimības ārstēšanai.
  • Visi Saeimas deputāti vienbalsīgi atbalstīja valsts kompensācijas apjoma palielināšanu vīrushepatīta C ārstēšanai.
  • Atbalstu šai iniciatīvai ir izteicis Valsts prezidents.
  • Atbalstu šai iniciatīvai ir izteikušas starptautiskās organizācijas.
  • Šobrīd Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija atkārtoti pieprasījusi Ministru Prezidentu izpildīt Ministru Kabinetam doto uzdevumu un rast risinājumu jautājumā par papildus finansējumu vīrushepatīta C ārstēšanai nepieciešamo medikamentu kompensācijas apjoma palielināšanai 2014. gada valsts budžeta ietvaros.

Informācija par Hepatīta biedrību:

Hepatīta biedrība ir sabiedriska bezpeļņas organizācija, kas izveidota, lai apvienotu hepatīta C vīrusa inficētas personas, viņu radiniekus, ārstniecības personālu un citus cilvēkus kopīgā darbībā, lai risinātu ar slimību saistītos jautājumus medicīnas, sociālajā, ekonomiskajā, izglītības un citās jomās.

Biedrības iniciatīva, lai ikvienam, kurš ir inficējies ar vīrushepatītu C, būtu iespēja saņemt 100% valsts atbalstu slimības ārstēšanai, ir pirmais kolektīvais iesniegums, kas Saeimā nonācis tik tuvu īstenošanai. Tomēr iniciatīvas veiksmīgai ieviešanai budžeta diskusiju laikā joprojām nepieciešams deputātu un atbildīgo Saeimas komisiju atbalsts.

Plašākai informācijai:

Kristaps Kaugurs  |  C hepatīta pacientu apvienības pārstāvis
+371 28321777  E  hepatitabiedriba [] gmail com

Arhīvs